BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, December 25, 2010

LIBK part 2

ok let we continue our journey..
otw nak g puncak alam ni, aku, mira & dayah nervous gle kot..takot sesangat..xdpt nk bayangkan pe yg bakal terjadi 10 ari mendatang...
paling aku takot, kalo la ade dari kalangan BK2 aku yg nak quit,maknenye aku da gagal as a komander pengiring...dlm ati, aku bykkan doa yg terbaik je tuk aku,kawan2,BK2 dan tuk jengking johor jugak...harapan menggunung gle pd BK2 aku ni..hopefully diorg dpt jdk yg terbaik..

smpai sne dlm kol bpe aku pon xtao la.tp yg confirmnye jumaat la..agak clumsy cket cket coz management sne agk huru-hara coz xcukop komander..& aku plak keliru dengan byk sgt tasks yg diberi pd aku..ne tak nye, aku sebagai komander pengiring nak jge kebajikan dak2 johor, jadi biro logistk lagi, biro TTK tuk mlm kebudayaan dan jugak S/U tuk passing out ni...da cam blajo OB da..interole conflict ade, intraole conflict ade...hahaha..time ni la aku nak mengaplikasikan sume yg aku blajo kat u dlu...

sepanjang 10 ari kat sne...sume ok je..ngan komander2 laen pon ok je..coz rmai dari intake 43 shah alam yg sme LIBK ngan aku mse kat segamat dulu..

BK Osman??ha...ni lain plak cerita dia...mcm2 hal la dia ni..tp aku xmao la cerita psl dia.wat dose aku je..lagipon kalo nak cerita psl dia,bek cerita kat blog dia..ni kan blog aku,so cerita psl aku la...hehehe.

aku terus jela cerita psl passing out..seari b4 passing out, mmg kelam-kabut sesangat..mne taknye...mlm 2 ade mlm sekalung budi buat BK2 ni..ptg 2 sume komander sibuk dok decorate dewan..aku plak patotnye jdk KB mlm 2..tp memandangkan aku ngan ELLA kne wat teks ucapan tuk TNC la, spe2 la, buku program la, so, aku gantikan KB mlm 2 ngan dayah...cian dia.sorie..tapi xsengaje sgt mlm 2..

mlm 2 aku kne stay kat bilik gerakan coz aku kan KB mlm,Kb mlm mmg kne stay bilik gerakan.Lgpon aku bnyak lg keje nak wat tuk passing out.suboh 2 aku amek BK siswi tuk g solat suboh dan Pt pagi..

balik dr Pt pagi, aku dpt tido 2 jam je then terpakse turun balik bilik gerakan tuk sambung keje aku..ase nak pecah pale ni tapi da tugas aku kn..mlm 2 ade perjumpaan ngan BK2 johor.aku turun kejap je...then aku blah balik kolej coz aku da ting tong gle...Collapse aku mlm 2...

da la, banyak plak bebelnye..gambo2 xde la plak nak selitkan..aku still lg minta pd komander puncak alam.da dpt t aku upload k.. da~

LIBK part 1

24.11.2010- lapor diri kat uitm segamat
26.11.2010- bertolak g puncak alam
06.12.2010- passing out & bergerak balik ke uitm segamat

kalo nak diikutkan ari bulan, agak2 nye adela dlm 12 ari gak aku join LIBK..tapi bukan aku sebagai Bakal Komander la..but as a komander pengiring..bangga la jugak terpilih tuk jadik komander pengiring...

kalo BK2 ade cerita diowg sendirik as a BK, aku pon xkurang jugak la nak bercerita pasal diri Ku as a komander pengiring..

ok, mule2 sekali aku nak story cket sape lagi diantare mereka yg bergelar RAKAN SEPERJUANGAN aku kat sne nanti..firstly, aku la as a KMdy Rashidah Binti Saadon, then, KM Amira Albhar & the last 1 is, KM Nurhidayah Rosli...(kalo ade wrong spelling, minta ampon le bebanyak ek coz aku fail dlm nak hafal name org ni)

pas2 aku nak bercerita plak pasal KMdy transform to KM.Apa ada hal la plak ngan pangkat ni kan???okla, benda ni isu kecik je.tapi akan jadik besar ble aku g jambori ke uitm merbok kedah nanti..isu dia sebenarnye pasal admin kitorg diberitahu yg kampus puncak alam cume nak KM as a komander pengiring je.xtao la npe dan apakah sebabnye...so, memandangkan KM aku semua terlibat ngan pra-jambori, so, terpaksalah aku merahsiakan identiti aku..kami dok pakat2 la ngan BK2 sekalian..tapi ade gak yg kantoi mse kat puncak alam sne...Ok. stop till here.

2 ari berada di segamat, bukan watpe pon sebenornye...cume ak settle logistik je.tapi memandangkan banyak lg mase terluang, so kitorg pon isi la ngan sesi taaruf dan sedikit assignment...hahaha..padan muke ko wahai sekalianBK2 ku..

will continued...

Friday, December 24, 2010

result sem 5 diploma

result ni org yg tengok kan...thanks pd zul aizat rozaimi kesayangan saya yg sudi nak tengok result saye..pd cik puan jugak coz sudi nak print result exam ni..dan ari ni aku baru je re-check balik result 2 dengan mate kepale aku sendiri..dan aku pasti result 2 xsalah...hahaha

then,,ni la result aku
nukan niat nak membangga diri tapi sekadar coretan ati yg penoh kegembiraan..

ecomal A-
fin investment B+
cct A
ob A
hr A

gpa: 3.76
cgpa:3.52

thanks pd nana & kawan2 yg laen coz sudi nak belajo sme2 ngan aku...thanks sesangat ae korunk.

result MUET plak..dengo cte 26 ni kuo..dup dap dup dip jantung aku

Monday, November 22, 2010

~TAMMAT~

and finally...dapat gak aku meng-finish-kan drama siri ADAMAYA
and aku nak bagi 4 star je la kat drama ni
ade certain part je yg aku suke..paling suke bab2 mase lisa surihani gado ngan faizal yusof, then mia ggt peha faizal..nampak la re-eal nye..

2 la..nak jadi kan cte, kalo da teruja, excited sgt ngan chenta ni pon bahaye gak kan..makan diri wooo...adoi..takot je dpt ex-bf cam si dani 2..boley mengancam keselamatan diri & famili jugak tao..

so, as conclusion-nye, nak berchenta 2 biarlah berpada2 ekh..
berkawan biar seribu tapi berchenta biarla pd yg 1

~ THE END ~

sambal kerang

pompuan xley nak lari dari perkataan m.a.s.a.k

so sebagai pompuan yg minat gle masak, aku nak la gak wat 1 entry spesel pasal masak je
so bagi spe2 anak dara yg baru je nak belajo masak, jom la tengok2 page aku ni

air tangan pompuan nii ade magik tao
campak je ssegala bagai barang mesti jadik punye la masakan 2
tapi jangalah plak korunk cmpak batu pasir dalam kuali korunk
2 name nye nak mati cik kiah oiii
ok, tuk resipi pertame ni, aku nak kongsi masakkan seafood yang simple gle..

kerang masak sambal a.k.a sambal kerang..
jom tengok cara2 dan bahan2nye..

bahan2:
  1. kerang ( ikot la banyak mana korunk nak bantai makan kerang tu )
  2. bawang besar ( dikisar kasar )
  3. bawang kecik ( dikisar kasar )
  4. halia ( dikisar kasar )
  5. kunyit idop ( dikisar kasar )
  6. cili mesin a.k.a lada kering or omputeh cakap chillies paste
  7. minyak masak
  8. air asam jawe
  9. 1 batang serai diketuk
  10. garam secukup ase
cara2:
  1. panaskan sedikit minyak masak
  2. setelah minyak masak panas, masukkan semua bahan yg telah dikisar kasar termasuklah cili mesin dan juga serai tadi.tumis sehingga cili mesin 2 betol2 masak.
  3. masokkan kerang
  4. masokkan sedikit air asam jawe
  5. letakkan garam secubit ase
  6. serve & taste it.
let's try it!

petua:
  1. nak ilangkan kekotoran pd kerang, korunk tonyoh je batang pokok pisang.

gambar sekadar hiasan dan mungkin berbeza dari masakan korunk

bertambah sunyi

ari ni bertambah sunyi la umah ni

semalam pon da ase kerinduan same kamu semua
mcm ne ek kalo kat umah ni tgal 2 3 org je??
patot pon mak xnak rasyid doq asrama.
takot umah ni senyap
umah besar2 tapi xde manusia yg hidup..


alahai umahku

Sunday, November 21, 2010

xde orang ke??

penat da seharian kemas umah

adoyai...
ke sana sini ke hulu ke hilir ke luar ke dalam..semua aku da kemas

anyway bukan tu yg aku nak cakap..aku cume nak btao kat cni yg sekarang ni umah tengah xde org.
abah g kenduri kawen..ade jemputan katenye
mak ngan nabila ikot angah balik KL g jage k.fizah pantang bersalin
along plak ade la kat umah..tapi esok2 da start keje balik.
rasyid..ade kat umah..mati kutu la ko rasyid..
atok g kebon agaknye..td wak long datang umah. atok layan la 2
sape lagi yg aku xsebot ek??
ase nye da xde da
ooooo..lupe, aku plak bakal bizi mulai 24/11 ni sampai 22or 24/12 ni
ape2 pon. arap2 sume berjalan lancar

sekarang da pukul 3.26 pm
da aku maseh lg xmandi pagi..qada'kan mandi mlm nanti sekali la

Thursday, November 11, 2010

taek

aku sje nak tulis entry ni sebab di saat ni aku tengah terasa nak berak..hahaha

korg try la bukak web ni. korg cume perlu klik je kat title post entry aku.



upgrade ilmu & iman

cerita pula pasal ilmu tuk entry kali ni

seawal pagi mungkin bagi aku tp mungkin da tengari bagi si mamat 'y' ni
Y sorg senior mase aku amek subject macro part 3 dulu
camne tetibe je dia boley gle nak contact aku balik diz sem
tapi
tujuan Y mulia sesuci safi balqis..juz as a old friend (but actually i dun't know what his motif contact aku again 4 diz time)
Y slalu sgt sent mesej & call aku dengan alasan tuk bg semangat tuk aku teros berjuang dlm mencari diploma.
care penyampaian meslecture dia agak bersahaja dan sempoi tapi sometimes got little bit boring..(hehehe)
anyway, i dun't really care about dat sebab aku xkesah nak layan org ni..
pagi ni cam biasa jugak Y ni call pagi2 nak bagi aku semangat tuk belajo
but 4 diz time, Y guna reverse psychology katenye..
2 xkesah la
cume aku tertarik dengan pesan Y yang terakhir..
Y soh aku upgrade ilmu aku
even kite ni da pandai sekalipon, tapi 2 sume tuk ari ni punye cite
dan sepatutnye kite kne upgrade lg ilmu kite tuk ari sok
macam cakap nabi kite, menuntut ilmu bio la sampai ke negeri china..
kate org bijak pandai plak: semakin ku belajar, semakin ku kenal kebodohan dalam diriku
jadik nye JOM BELAJAR!!!

p/s: wish me all da best & hopefully i will get the best result and full with A+

Tuesday, November 9, 2010

LUPA ------> LUPA

lupa, lupa dan terus lupa

asenye ni la penyakit yg aku paling benci sekali
disebabkan lupa, aku bakal ilang 20 marks dalam paper FIN 329 pagi td

asal la lupe..da selalu sangat agaknya makan semut.nak cakap aku suke tengok taek xdela plak..
adoyai!!
tensen la aku camni

asal ley lupe..aku bukan maen la nak jawab paper td..hmmm
hopefully xdela aku merepeat paper puaka ni...( absolutely not )
but to get A?? ( i can't predict it)

moge2 keberkatan aku mengajar mereka2 FIN ari 2 dibalas MU ya Allah..
aku mohon keberkatan dari limpah kurnia MU agar ko lembutkan la hati penanda paper FIN 329 aku 2..
Butekan matanya melihat kesilapan jawapanku, terangkan matanye melihat jawapanku yg benar...

TAKOT!! SCARY la weiii...



Monday, November 8, 2010

baby baru

ari ni ari gembira buat 1 family aku especially buat angah ngan k.fiza..
of coz dia mesti epi punye sebab baru dapat baby girl
kalo nak ceghita banyak sangat
tapi hopefully baby girl bakal diorg tatang bagai bagai minyak yg penoh after the 1st baby ( baby boy ) diorg has been pass away..

kalo ikot bebenornye.. baby 1st diorg mungkin da dekat setahon agaknye..tapi nak buat cenghita..
baby boy 2 bukan rezeki diorg dan Allah lebih sayangkan dia..kan?? Al-Fatihah

mengikut sumber yang diprcayai ( mak aku )
k.fiza ( akak ipar aku ) terpaksa ditahan 5 ari cenghitu la kat hospital pakar sebab disyaki ade penyakit lain..and at last, k.fiza terpaksa di operate..masuk wad bersalin kol 9.45 am dan kuo kol 12.45pm..lame erkk..bersalin mmg sakit..

k.fiza xmao nanges2 ea sebab ubat bius da ilang
angah plak jangan lupe balik kg cepat cket sebab t uda cuti sem xlame...
nur afrina nabilah::kamu kena sedar yg kamu da xley nak manje2 ngan menjeng lebih2 sangat ngan atok ati ngan atok adon...kitorg lg syg bby baru..hahaha


muke dia macam angah..idong penyek cam org jawe




baby baru lepas lahir..i can't wait 2 see u, little baby


Thursday, November 4, 2010

bila rindu da kunjung tiba

bila sunyi, bila kite tension, kadang2 2 bile kite tengah blurr xtao nak watpe pon, rindu 2 ley datang sendiri.

datang tanpa dijemput..
omputeh cakap,, "uninvited"
kadang2 sampai boley menitiskan ayer mate..
alorr,,kalo cakap rindu pon & nanges xhenti2 pon sampai mate jadik beruang koala pon xgune gak sebab org yg kite rindu 2 xkan muncul depan mate pon..ye x?
da 2 nape nak nanges?cam budak kechik je nak nenen je..

aku rindu mereka sangat2
baru ni la nak rindu mereka..
hari2 lain bukan aku xrindu diorg,rindu..
tapi kadang2 leka dengan kawan2..

dan sekarang aku tengah rindukan ma mak, ma abah, ma along, ma angah, adeq rasyid,ngan ma anak sedare yg nakal tapi comey cam aunty ude dia... nabila, dan semua yang tinggal dekat umah beratap biru tu..

mak~shida rindu nak makan ayam masak kicap la
abah~shida rindu nak tengok muke selamba abah 2
along~orang rindu la nak selak2 majalah ngan along
angah~orang doakan k.fiza ok2 je kat wad 2
rasyid~jangan lupe belikan ole2 tuk akk uda ko yg tersangat comey ni
last but not least..tuk nur afrina nabila..aku xsabo nak balik nak kerjekan ko..haha

rindu kalian sgt2!!


Sunday, October 31, 2010

Ayang vs Abang..agak2 sape yang menang?

Kalau nengok kt tajuk entri kali ni, mesti korang ingt entri neh pasal diri aku kan? kakaka..sory la.Takde kena mengena ngan aku pun."Ayang" kt atas tu bukan aku & "Abang" tu pun bukan insan yg berkenaan dlm idop aku.hehe

"Ayang" & "Abang" tu act sepasang suami isteri.Mungkin mereka berselisih faham.Biasa la kan laki bini.Mesti ada jgk gadoh sikit-sikit kan? Kalau tak gadoh tak romantik la..haha..So kt bwh ni adalah warkah laki bini tu.Maybe kesah kt bwh benar-benar terjadi or maybe tak pernah.Tapi aku rasa mcm btol-btol jd je..whatever! Silalah baca.

From ayang..~

Khas buat abang yang disayangi...

Ayang nak mintak kebenaran abang untuk bawa anak-anak balik ke kampung. Abang tak perlu hantar ayang sebab ayang mampu untuk bawa anak-anak ke kampung musim cuti sekolah ni dengan bas. Abang jagalah diri abang dan kereta abang baik-baik..Cuma ada perkara yang ingin ayang luahkan disini..kereta baru abang tu mahal..harga mencecah 100 ribu ringgit barangkali..sebab tu abang sayangkan kereta abang lebih dari ayang..Sampaikan abang dah terlena dalam kereta abang tu sejak abang beli 3 bulan yang lalu dah masuk 3malam.

Abang sayangkan kereta abang lebih dari ayang, nak tau ngape? Harga kereta abang tu lebih mahal dari wang hantaran yang ayah ayang letakan masa kita kahwin dulu..cuba hantaran ayang lebih mahal dari harga kereta abang? Tentu abang tak buat ayang cam nie. Tiap-tiap pagi abang mesti gosok kereta abang, nak nampak berkilat..tapi ayang nak dapat kiss good morning pun susah Sejak beli kereta tu, sebulan sekali macam-macam aksesori abang beli kat kereta, ayang nak dapat hadiah birthday setahun sekali pun susah.

Kereta sebulan sekali abang servis, abang kata kena jaga maintainance. ..ayang nak dapat pegi salon setahun sekali pun susah. Kereta abang make up lawa-lawa.. tapi kalau ayang make up lawa-lawa abang kata ayang tak sedar diri. Kereta abang bagi makan minyak mahal-mahal cecah RM100 setin pun ada, ayang nak makan pizza sekeping jer masa mengidam anak kembar kita abang kata ayang mengada-ngada. Kereta abang kalau anak-anak sentuh sikit bodynya abang marah anak macam nak makan, ayang jatuh longkang besar boleh abang gelak Paling menyedihkan... ayang tanya ngape tidur dalam kereta? Abang jawab takut orang curi kereta abang.. kalau ayang kena curi?? Abang mungkin tak ambik kisah!

Ayang nak balik kampung dulu! Anak-anak nak jumpa atuk dengan nenek mereka.. tak nak naik kereta abang takut calar.. ayang calar takpe.. jaga diri elok-elok, sarapan ayang dah sediakan. Ayang pegi tak lama..sekolah bukak ayang balik lah dengan anak-anak.. pesanan ayang buat abang...

1. ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU MASAKKAN MAKAN KESUKAAN ABANG
2. ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU BASUHKAN PAKAIAN ABANG
3. ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU GOSOKKAN KEMEJA ABANG
4. ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU SIAPKAN AIR MANDI ABANG
5. ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU KEMASKAN RUMAH ABANG
6. ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU URUT-URUT BADAN ABANG
7. ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU TEMANKAN ABANG TIDUR

Love,
(Ayang)

So, si suami balas blk kata-kata isterinya itu.Apa dia ckp?


From Abang..~

Dear Ayang yang dicintai...

Bukanlah abang sayang kereta tu lebih dr ayang..tapi ayang kene faham kereta tu kereta bos abang. Nanti kalau hilang sape nak ganti.. ayang, abang suruh keja ayang x nak, ayang kata nak dok umah jaga anak2,nak siap kan sarapan,nak kemas umah tapi ayang tiap2 hari bgn tido kul 12.. macam mana nak wat keja umah?

Cuba lah ayang pk mana tak abang tido dalam kereta..abang balik keja lambat skit ayang dah kunci pintu.... bukan nye abang gi foya2 kan abang gi keja... lagi satu pasal piza yang ayang ngidam tu.. ayang nak piza yg di oder dr jepun.. mana lah abang ada duit nak oder.. abang nak bg apam balik yg jual kat depan ofis abang ni ayang xnak, ayang nak jugak piza dr jepun..nasib baik abang x belikan kalau x anak kembar kita tu mesti muka cam doremon..hisy..x nak laa abang...

Pasal hadiah kan abang dah belikan tapi abang sembunyi kan kat dapur..ayang yang tersalah buang ingatkan sampah..tulah abang suruh kemas umah tu ayang kata umah kita dah bersih tapi hadiah dgn sampah pun dah jadi serupa jek..hadiah tu mahal tau abang beli untuk ayang.... Sebenarnye abang sayang ayang lebih dr keta tu wlau pun hantaran masa kita kawin cuma rm7000..ayang x tau bpe kali abang turun naik bank nak wat loan rm7000..tapi demi ayang abang wat jugak..

Masa tu ayang kalau mekup mmg sebijik maya karin..tapi sejak ayang wat rebonding 3 tahun lepas setiap kali ayang mekup abang terbayang lak muka pontianak dlm citer Pontianak Harum Sundal Malam... bukan ayang x cantik tapi kening ayang tu gi cukur wat per... wlau pun abang selalu cukur janggut abang tapi ayang xyah laa nak cukur kening ayang tu...pasal morning kiss tu, ayang bgn pun dah tghri nak morning kis mcam mana.. dah laa ayang.. abang malas nak citer..

Tapi abang nak bg tau jgk kat sini ayang tetap no 1 dlm hati abang.. nanti kalau naik bas tu bebaik.. ayang nak balik kg abang izinkan cuma jgn lupa kim salam kat mak ayah kat sana .. kalau ada gulai tempoyak ke nnti jgn lupa bwk balik skit..

Kalau ada lembu terlepas ke ayang xyah laa susah2 gi kejar lembu tu... biar jek.. nnti abang balik kpg abang kejar kan ..bukan apa takut lembu tu tanduk ayang nnti bukan stakat calar jek silap2 leh masuk hspital.. abang kene tanduk xpe..

Jaga anak2 baik2 jgn bagi diorang main kat sungai musim2 banjir ni..nak dpt anak bukan senang takut nnti ayang ngidam lagi piza jepun lak lagi haru..baik jaga jek yg dah ada tu..ayang pun jaga diri baik2..jgn sampai jatuh longkang lagi..hehe..abang mmg xnak ketawa masa tu tapi nak wat cam mana ayang jatuh kepala dulu yang masuk longkang.. dah laa rambut ayang masa tu baru lepas rebonding..mmg abang ketawa...hahahahahakk

salam sayang,
(Abang)


hehehe..So, siapa yg salah paham act? Of course la si dot dot dot..hehe..

award mello's



feel free to take award from mello..
he has a very simple but nice blog..
thanks to mello's.blogspot.com
muahx!

Saturday, October 30, 2010

ini abah saya



ini abah saya




5 perkara tentang abah saya :)
  1. suke makan asam pedas
  2. pendiam orangnya
  3. kidal
  4. pembersih sangat2
  5. bawak kereta 60km/jam
5 perkara basic tentang abah saya :)
  1. saadon bin long
  2. 30 jan 1960
  3. pesara tentera
  4. anak ke 4
  5. mak abah da xde
sayang sangat kat abah saya. sangat rajin layan anak2.
u never been replaced my abah.

Monday, October 25, 2010

doa & harapan ku

Ya Allah,
Kau ampunkanlah dosa kedua orang tuaku,
Kau panjangkanlah umur kedua orang tuaku,
Kau kasihanilah mereka seperti mana mereka mengasihaniku semasa aku masih kecil lagi,
Kau berikanlah mereka kesihatan yang berpanjangan,
Kau permudahkanlah urusan seharian mereka,
Kau berikanlah mereka iman dan hidayahMu agar mereka tergolong dalam golongan hambaMu yang soleh & solehah.

Ya Allah,
Kau ampunkan dosa guru-guruku,
Kau redhakanlah ilmu yang mereka berikan kepadaku.

Ya Allah Ya Tuhanku,
Kau ampunkanlah dosaku,
Kau berikanlah aku iman dan hidayahMU,
Kau lapangkanlah dada dan akal fikirankanku agar mudah menirama ilmuMu,
Kau kuatkanlah ingatanku,
Kau berikanlah aku ilham para malaikat yang terhampir denganMu,
Kau kurniakanlah aku fahaman para nabi dan hafalan para Rasul,
Kau berikanlah aku kejayaan yang besar dalam hidupku tanpa aku melupakanMu.

Ya Allah,
Kau berikanlah aku kekuatan dalam menempuh hidup remaja ini,
Kau tunjukkanlah aku jalan yang kurus & jalan yang Kau redhai,
Kau tempatkanlah aku dalam golongan hambaMu yang tahu mensyukuri nikmatMu.

Ya Allah,
Berikanlah aku jodoh yang terbaik buatku,
Jodoh yang mampu mendidikku ke jalan yang benar,
Jodoh yang baik untuk dunia dan akhiratku.
Jika dia benar untukku, Kau dekatkanlah kami Ya Allah,
jika dia bukan untukku, Kau redhakanlah hati kami dengan ketentuanMu.

Ya Allah,
ampunkanlah dosa keluargaku,
kau kurniakanlah kami kesihatan yang berpanjangan, iman yang teguh, serta Kau permudahkanlah urusan kami ya Allah..

Ameen...

Monday, October 18, 2010

jom berambus!!

jom g kg. tenang..
mandi2 kat taka melor
mandi kolam air panas
release tension before struggle for final exam..

Saturday, October 16, 2010

exam fever vs dinner company

baru je selesai test ECO 261
alhamdulillah boleh jawab...& insyaAllah A dalam tangan..Ameen.

anyway,ramai pon kengkawan yg da sampai ke rumah di kala ini
dan aku, masih seperti sem2 yg lepas..xmao baleq di saat study week..
asal??
macam reasons aku yg lepas2, aku akan bagi reasons like below:

  1. kalo balik, 4 sure punye la aku x study
  2. kalo balik, aku kena &wajib layan kerenah anak sedara aku yg nakal dia tahap dewa
  3. study week ni la masenye aku nak qada' mase2 aku untuk bermain game & melayan movie2 yg best
tapi untuk diz sem, aku ade tambahan 1 lagi reasons yg baru...reasons ni la yg paling kuat buat aku xnak balik umah...aku nak study struggle 4 my final paper FIN 329 yg da FAIL ri 2..

tengah kengkawan yg lain seronok kat umah, aku pon seronok gak sebab dapat banyak jemputan ke dinner kompeni..trimas tuk kompeni Alpha, Bravo, Delta, Echo & last but not least to JPAM. pd kompeni yg aku xsempat nak attend dinner korunk, i'm juz want to say sori..mase x cukop la.laen la kalo tuhan bagi aku mase 28 hours..

mase da time..ta~ta!

Wednesday, October 13, 2010

untuk ke sekelian kalinye

camne la nak cite ari ni...
pagi2 lagi da spoil..
tarik mud suda 1 ari ni..

pagi ni aku bangon seawal mungkin tuk sahor..kononnye nak studi cket tuk MUET nanti..
last2 pas je aku sahor,aku terlelap..bangon da 6.30..mane nak suboh lg,iron baju pon x..mandi lg..memang kelam-kabot jadinye..

ingatkan nak punctual before 7.tapi ape kan daye..aku cume ley sampai pukol 7 suku..tapi 2 okey lg..yg xokey nye kan..ble aku perasan yg slip MUET aku 2 tertulis speaking test aku pada 14 october 2010 jam 11 am..adoyaiiii...bengang gle kot aku..xpasal2 aku tunggu kat class FIN 2 seawal pg..silap aku jugak xreti nak check date betol2 ngan terlalu taksub nak amek MUET..hahah!

cte 2 abes kat situ je la...

sampai turn tuk aku berduke..
TEST 2 FIN aku FAIL buat kali pertamanya..dalam sejarah aku belajar kat UiTM ni
pergh!!
33% je yg aku dpt???per 100..
adoyai...pe bangang sangat la aku ni...ish!!!
2 la..belajar main2 lg
kang da FAIL
da 2 pe ko nak wat ni shida??

tah la...aku makin menggila..
and at last..aku amek keputusan tuk jadikan aku lebih bersemangat nak study tuk final exam ni..
aku akn pastikan sem ni aku bakal mendapat anugerah DEKAN!!

tuk peringatan aku wahai simulia cik RASHIDAH SAADON:
  1. sila hafal formula ratio FIN 269
  2. tolong la study betol2
  3. pliz...makesure yg kamu 2 x careless lg

Tuesday, October 12, 2010

aku = dia??

aku same ke ngan awek ko?
even name timangan kami same but we are not da same person.
sooooooooooo..pliz la!
xperlu kot nak layan aku baik gle cam ko layan gf ko..
aku bukan xsuke ko buat baik ngan aku tp aku da ade org punye..
dan ko pon harus paham serta wajib paham yang ko pon da pon punye awek ko sendiri.

kalo la gf ko tao ko layan aku camne..mesti dia sedey doe..
sumpah!aku xtipu!
xde gf yg xjeles kalo bf dia layan pompuan lain same cam bf sendiri layan diri dia...

memang la dia cakap dia open..tapi ati pompuan ni lemik cam tisu..
okey la..aku xsalahkan ko 100% tapi tolong la wei..asal aku sei yg ko pilih nak wat lepas rindu kat gf ko???

aku ley terime lagi kalo ko cume bual2 normal ngan aku..tapi akan jadik pelik ble ko punye tangan pon merayap sekali...adoyai!!aku ase aku nak mention kat cni yg aku ni da berpunye!!

okey,bley paham x?

Monday, October 11, 2010

trip to cameron highland

date : 8-10/10/10
vanue: sekitar cameron highland

perjalanan sekitar 6 jam la jugak but + & - kitorg g singgah kat perhentian R&R ade la area2 9 jam jugak perjalanan.bertolak area2 kol 7 setengah malam dan akhirnye kitorang sampai kat chalet sri juliana dlm pukol 4 pagi..

experience mmg best gle..trip yg sangat la sempoi..da mereka yg join pon sempoi la sgt..especially tuk budak2 bmd5b2..thanks korunk!!korunk mmg la best... kalo nak ceghita tentatif trip ni assenye better la kite merujuk kepada kp @ ketua projek trip ni which is abdul hakim @ awes..tp secare kaso nye aku nak gak ceghita..hehe

jumaat
-bertolak
sabtu-g farm bee.mardi & patah semula ke farm bee.then kitorunk g pasar malam brinchang..malam kitorubk ade BBQ & ice breaking.juge ade game yg xberape nak test power sbb asing2 ade skill tuk bce strategi pihak musoh ahad-cactus point,berjalan2 sekitar kedai2 tepi jalan..dan berjaye ke lata iskandar..yahooo!

balik area2 kol 3 setengah.tapi disebabkan ade kemalangan ngeri kat highway pedas-linggi so kitorunk terkandas kat situ hampir 6 jam la jugaj dan selamat tibe di UiTM area2 kol 4 pagi.. xsangke dalam gelak gembira kitorg ni ade terselit ase simpati pd mangse kemalangan ngeri ni..buat kamu semua yg terkorban,Al-Fatihah..

antara gambo yg dapat diselitkan buat tatapan mate semua.



BOH tea plantation..



MARDI



xtao ape hal ngan gambo ni..bile snap pon xperasan



lata iskandar mari



kemalangan ngeri...aku ngan ann act as kepochi



farm bee



star wars versi melayu



dari kiri : ann ( boss kepochi ), farah & aku ( mentee kepochi )

Tuesday, October 5, 2010

tiada kesudahannya

penat yang x kehabisan

minggu lepas, macam2 agenda berjaye dilakukan..
sehinggalah kemuncaknya..iaitu camping TTS

minggu ni pon agak taf gak
setiap hari bakal ade presentation,assignment dan jugak test.
jumaat ni 2 test coming
kuat xkuat la mte ngan otak ni nak tahan pressure..
but at least weekend ade trip to go to cameron..

can't wait to go there...

Thursday, September 23, 2010

bizi saje saya

23/9 ~ appoinment dengan cik tusiran discuss about camping TTS
~ majlis raya 2010 bersama tuan johari
24/9 ~ test HR chapter 6-9
~ rehearsal PERKAD MUHIBBAH 2010
25/9 ~ whole day bizi dengan PERKAD MUHIBBAH 2010
26/9 ~ outing beli barang drama CCT
~ wat backdrop dengan rehearsal CCT
27/9 ~ rehearsal drama CCT
~ assignment OB case study
28/9 ~ DRAMA CCT
29/9 ~ presentation OB
30/9 ~ REHAT
1/10 ~ Test FIN
~ camping TTS part 2 & 3

asenye..xde free da idop aku tuk minggu ni..ermm..redho je la.

ade good news tuk aku jugak ari ni buat melegakan ati aku yg tengah kusot masai..
result test FIN yg dulu da dapat..aku xsangke aku pass paper FIN 329 dengan jayanya..88%..
bangga!

Saturday, September 18, 2010

remaja dan keterlanjuran

sebagai rakyat yg prihatin,aku nak berkongsi rase dengan korunk semua pasal remaja pd ari ni dan juga isu keterlanjuran.

terlajak perahu boleh diundur.
terlajak kata xboleh diundur..tapi boleh minta ampon..
tapi kalo terlajak tangan...amacam??

terlanjur yg aku maksodkan ni bukanla terlanjur kata atao terlanjur mencintai mu cam lirik lagu roosak..eh!sala la plak..rossa..tapi aku nak cakap terlanjur yg boleh mendatangkan cahaya mata a.k.a anak..

rate2 semua da pahamkan..remaja sekarang bukan mcm remaje dulu2..memang la xsame..dulu remaje namenye goyah la gayah la..sekarang remaje da lain..nur afrina nabila ( nama anak sedare aku la plak) la siti qustina la..mcm2...ermmmm 2 pon bukan yg aku nak citer sebenarnye..hahaha

cium,peluk,rabe dan plus2 2 da dianngap biasa dan 1 kewajipan buat pasangan yg couple ni..bg diorg, x fun la kalo xde ni semua..kiter selalu nak salahkan remaja2 zaman sekarang..tapi penah x kiter tanya diorg kenape diorg terjebak dengan ni semua???

xadil buat diri diorg kan??memanglah kerje yg diorg buat 2 salah..tapi cube pikir balik..mungkin diorg sengaje wat 2 sume sebab diorg nak ikat pasangan diorg...bile da diikat dengan bende 2 mestilah pasangan diorg ase serba salah nak tinggalkan si pompuan ni..bukan niat nak membela diorg tapi tahla..tetibe je aku nak menyuarakan pendapat bodo aku ni..

ermmm..lain sebab aku xdapat nak nyatakan sekarang sebb kat umah aku sekarang ni da bunyi guruh..patot off9 dulu..

chow!!!

Friday, September 17, 2010

ilang lagi??

untuk yg ke sekian kali yang keberape tah aku pon xtao
enpon dia ilang lagi
cuainye dia...da kaye sgt ke?
baru lagi kot fon 2..

ke memang ade niat nak sedekahkan enpon 2 kat org lain?
ke...ade niat nak bg enpon 2 kat si dia yg teristimewa..

da...da...
aku da mule pk yg bukan2..
tolongla wak..jangan biarkan otak org ni selalu sgt pk yg bukan2 pasal awak
org baru je nak percaye awak...

it is secret!!

13/09/2010
11.15am - 06.35pm
6x



Thursday, September 16, 2010

appreciation 4 u



mohd fahme lagiman::terima kaseh atas ape yg telah kamu berikan kepada saya selama ni
mohd fahme lagiman::kamu memang seorang pacar yg baik
mohd fahme lagiman::terima kaseh kerana tunggu saya
mohd fahme lagiman::baik2 ye pulang ke sabah

Wednesday, September 15, 2010

15/09/2010




aku anak derhake! aku memang anak kurang ajar!
aku bergadoh dengan mak & abah gara2 nak kuo g bando ngan fahme tengok movie..

salah ke nk kuo g bando?
kami pergi tengari..
bukan malam

kami tao dose pahale
lagipon xkan nak wat maksiat kat mall
kami xbodoh

mungkin entri kali ni agak kasar tapi aku sekadar meluahkan rasa..xslh bukan?
aku xpaham..kenape mase along ngan angah senang je mak ngan abah nak bagi diowg keluo umah.padahal along pon pompuan jugak.ape?along je ke yg boleh dipercayai?

ni x adil buat aku.selama 20tahun aku idop,mak abah susah sangat nak bagi aku keluo.kononnye sebab aku ni pompuan.aku pandai jge diri.tolong la percaye aku..aku pon nak mcm budak2 remaja yg lain..yg dapat kuo enjoy bersame kawan2 dan pacar mereka..

kwn2 aku ckp,sabo lah shidah..parents ko syg ko 2...cakap mmg la senang thambi.tp aku ni saket xtao x nak tunggu ni semua..

agaknye bile aku dpt bebas?bebas dri kongkongan keluarge..aku da 20 tahun..xlayak aku dilayan mcm aku ni baru je berumor 10 tahun..

aku mogok xnak makan sehari..terperap kat bilik yg sememangnye bosan tu..bantai nanges dan tido je la..


mari lihat muke manusia serabai yg mogok xmao makan



asal muke ko doe??



makan jempot2 mak buat lepas fahme pujok makan..ngade2 betol cewek ni



kecewa..

Saturday, September 11, 2010

raya ke-2

pagi raya

sibuk dengan memasak untuk keluarge belah mak, abah dan juge famili mohd fahme lagiman beraya tengari nanti

***************************************************

tengari raya


tetamu jemputan,vvip dan rakyat jelata abah ngan mak pon sampai..

**************************************************

petang raya

aku dok sibok memasak lagi untuk angah ngan k.fiza balik ke sg.buloh..untk pengetahuan semua,for da whole day,aku yg masak smpai xperasan beras dalam tong dah abes...lalalala~

**************************************************
malam raya

fahme dengan kelam kabut nya ajak aku beraya g umah koperal hazani bersama adik bib dan adik mamat..

koperal hazani sangat ensem..rambang mate...wow!makan keyefsi

************************************************

selamat ari raye ke-2 kepada semua

Friday, September 10, 2010

selamat hari raya aidifitri



xpenah siyes tengok aku minta ampon..ketawe je la ko ae terbahak2



angah minta ampon same itu along..




husband & wife mohon ampon same mak ngan abah
bile aku plak nak berlaki?..haha..gatai punye budak




angah mohon ampon sebab selalu minta abah duit bayo road tax kete..hehe



awat gambo mcm ni...menggelupor semacam je shida..tolong jgn amik gambo saya..saya malu



turn aku da tibe..malu la plak.byk nyer la dose aku..sob3!



YB Rasyid mao minta halalkan makn minum dari mak


YB lagi mao minta amppon dr abah



mahapkan salah silap along mak ye


contoh anak yg solehah..ameen



bg,mahapkan salah silap nor bg...hehe



org belakang tabir yg selalu sgt melalak di awal pagi rye.. mahapkan org..xsengaje nak mengumpat di pagi raye



suasane ruang tamu ala2 raye



ni pon ruang tamu depan dri sudut yg lain



ruang tamu depan jugak..2 je tempat yg aku asekan menarik untuk di upload dalam blog ni..hehe

semua ni antara scene2 yg sempat aku amik tok upload dlm entri kali ni..sebagai kenangan buat raya 2010.moge2 raye yg akan datang,aku sempat menikmatinye lagi dengan lebih baik.

buat mak & abah:::mungkin mase minta mahap tu,uda banyak gelak dan nampak xserius tap jao dlm lubok ati uda,uda pohon sejuta keampunan atas salah silap uda.halalkan makan dan minum uda selama ni..terima kaseh sebab besarkan uda..ape yg jahat dari mulot dan perangai uda,uda mohon ampon.redhokan idop uda..

Thursday, September 9, 2010

today and tomorrow??

ari ni genap 30 ari puase
esok...raye suda

ari ni kena kemas umah
esok...kte sepahkan umah org plak

ari ni kena tido lambat
esok...kene bangon awal

ari ni aku xpose untuk ke 13 ari nye
esok...aku mmg xkan pose sebab da haram berpuase..

ari ni dan esok...
selamat ari raye semua
mahap zaher & baten

i know what u did nite before raya

nak share sedikit happiness dengan u olz..


maghrib,mohd fahme lagiman datang ke rumah aku dengan niat cume nak bagi "ngunjung" dari famili dy.tao x ngunjung tu pe??ha bagi korunk yang nak tao, ngunjung tu cam bertukar2 makanan la.salah satu tradisi masyarakat jawe kat johor.


da terlajak sampai kat umah aku time berbuke pose,mak pon ajakla mohd fahme lagiman beserta adik lakinye yg bernama 'mamat' tuk singgah sekali berbuke..


lepas je buke,dia minta izin mak ngn abah aku untok bawak aku ke ekspo pt.raje..mlm raye kan,mestilah ramai yg kuo carik baju dan kueh2 urgent..mak ngan abah xberape nak bagi tp dengan sebab dia bawak sekali adik2 dia,so parents aku pon bagi ler..(bukan muhrim)..ye nak kuo kena la ade muhrim..kn?


tunggu punye tunggu,dia xsampai2 pon umah..aisey!janji pas isyak tapi da nak pukol 10 da ni..dapat 1 mesej..


"sowie lambat,,isi minyak jap.jalan jammed ni.."


ok..aku pon cube la bertenang semula..then dapat lg 1 new mesej..cam ni la bunyi dia


"cepat siap!my brother is coming to pick up you.."


ati lega...


sampai je ekspo, ramainye org jgn ckp la..jalan cket,terciom org..(2 la spe soh hang rendang sngat cam pokok bonsai)..adei...


nak citer mmg banyak..dengan adik2 fahme ilang...macam2 hal kot..balik da dekat pukol 3 pagi. barang yg dibeli pon xde la banyak sangat 


tapi mohd fahme lagiman ada belanje purse baru berwarne merah yg bakal aku tunjukkan pada sipot merah benjol kepale.bikin dia panas..haha..dan kami juge sempat buat cincin couple...





purse merah yg bakal aku jeleskan pade ko farah izzani ramlan..hehe

yang bawah ni plak,cincin couple kami..tertulis di situ * cda love mie *


Tuesday, August 31, 2010

happy birthday to me


epi besday to me..
epi besday to me..
epi besday to me..
epi besday to me..

ALLAH selamatkan saye..
ALLAH selamatkan saye..
ALLAH selamatkan RASHIDAH SAADON..
ALLAH selamatkan saye..

selamat ari jadik..
selamat ari jadik..
selamat ari jadik SHIDA..
selamat ari jadik..

clap2..

hehe..ari ni besday aku yg ke 20..maknenye da pon genap dengan sempurnanya umor aku 20 tahon..xsangka kejap je da 20..ase cam baru je semalam aku berlari2 men galah panjang ngan kawan2 aku kat PD dulu..

syukor ALHAMDULILLAH..aku dapat lagi idop tuk ari ni.da semalam buat pertama kalinya aku x countdown pon tuk ari lahir MALAYSIA yg ke-53..bukan nak poyo tp aku mmg excited cket cte pasal MALAYSIA..mungkin sumpah lahir tarikh ni kot..


buat kawan2 yg wish aku,terima kaseh banyak2..untuk yg sambot besday sme ari ngan aku..epi besday to all of u 2..k.nonoi a.k.a hariadeka,piqot a.k.a syafiqah..aku pon nak wish epi besday gak tuk korunk..

20 tahun..
harapan aku cume dimurahkan rezki,panjang umor,diberi iman yg kuat dan semangat belajar yg tinggi..

haaa...lupe nak btao..terima kaseh mak ngan adeq sebab wish besday pagi2 bute..


video

Thursday, August 26, 2010

ati berbunga riang ria


permulaan test yang bagos..HUMAN RESOURCES MANAGEMENT..cukop buat aku tersenyum lepas tragedi semalam yg betol2 buat aku ase down giler..hopefully test2 yg mendatang pon aku still lagi bley perform dengan baek..

syabas bete...syabas!!good job!haha!

ECOMAL & ORGANIZATION BEHAVIOUR bakal dapat result next week..gabra!
FINANCE bakal ku tempoh 3/9 ni...pray da best 4 me...

Wednesday, August 25, 2010

arini punye citer

ari yg paling bengang lagi malu buat aku..
pergh!sampai mati kot aku ingat ari ni yg bersamaan dengan 25/9/2010
hari kenaikan pangkat bagi batch 16 dan juga batch 17
xde plak aku nak duge bende nak jadik macam ni punye besar bengangnye...

shit!penat aku practise naik pentas,tabik hormat atas pentas..last2 aku wat salah gak..aku lupe nak hentak kaki lepas je tn.jo pakaikan pangkat..lagi plak,aku boley berlenggang atas pentas..setan betolla!

kat dalam baris bile beratur kat bawah..2 lagi la cam fucking shit!aku boleh plak keluar baris dengan berpusing ke belakang..adoyai!semua budak part 1 nampak kot..shida,2 basic la ngek!yg ko ley wat mistake 2 apesal huh??

pn.syida ngan cik tus pon bukan maen la perli+gelak ngan sembur aku..aku xkesah pon..aku tao 2 salah aku..tapi aku malu besar la...

ampon semua!!aku wat mistake besor lagi bodoh!!

p/s:aku kene belajo protokol ngan hukuman kawad dgn lebih siyes...

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...